Hoe vaak sta jij op een festival naast de speakers zonder oordopjes? Of werk je toevallig in een omgeving waar veel lawaai is? Ongeveer vijftien procent van de jongeren heeft schade aan het binnenoor. Door blootstelling aan lawaai tijdens vrije tijd op feesten of door met regelmaat muziek af te spelen met een koptelefoon met zeer hoge volumeregeling. Met een gehoortest, ook wel gehoorscreening genoemd, wordt er gekeken of je goed kan horen. Hoe eerder dit gebeurt, hoe sneller er een behandeling kan worden gestart.
1. Wat is een gehoortest?
De woorden gehoortest, gehoorscreening of oortest verwijzen allemaal naar tests om te zien of je gehoor wel goed werkt. Een gehoortest bepaalt niet alleen of het oor goed werkt, maar het laat ook zien waar het probleem van gehoorverlies zit. Dit kan zijn in de gehoorgang, in de malleus of in het slakkenhuis zelf. De mate van gehoorverlies kan ook worden bepaald door een gehoortest.
2. De voordelen van een gehoortest
Een gehoortest is pijnloos en duurt slechts enkele minuten. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat een gehoortest wordt betaald door de overheid. De kosten hiervan vallen onder de zorgverzekering. Het eigen risico van je zorgverzekering geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Ben je benieuwd welke kosten vergoed worden? Bespreek ze met jouw zorgverzekeraar.
3. Hoe werkt een gehoortest?
Een gehoortest begint met een korte vragenronde gesteld door de audioloog. Deze vragen kunnen gaan over jouwzelf, eventuele medische geschiedenis, hoortoestellen die je draagt of hebt gedragen en over je huidige gehoorproblemen. Er wordt vervolgens gevraagd een koptelefoon op te zetten. De audioloog start de test. Tijdens deze test wordt er door de audioloog op een knop gedrukt terwijl jij naar een toon aan het luisteren bent. Het is taak om op het moment dat de toon een ander geluid maakt dit te melden. De tonen spelen afwisselend voor je linker- en rechteroor.
Het tweede deel van de gehoortest meet hoe goed je op andere manieren hoort. De audioloog zal helpen een speciale oorkap om te doen en dezelfde geluidstest opnieuw te doen. Nadat de testen zijn afgenomen kan je direct het resultaat van de gehoortest bekijken. Met een toonaudiogram zie je hoe goed je gehoor is op verschillende frequenties. Wanneer er sprake van gehoorverlies is, wordt de onderliggende oorzaak uitgelegd en krijg je professioneel advies over hoe het gehoor verbetert kan worden. Als een hoortoestel je helpt, zal een audicien je uitleggen welk product voor jou geschikt is.
4. De kosten van een hoortoestel
De kosten van hoortoestellen lopen sterk uiteen. Een basis hoorapparaat kost ongeveer tussen de 500 en 800 euro. Zodra er uit bovenstaande test naar voren komt dat er sprake is van gehoorverlies zal er gekeken worden naar een hoortoestel. Maar wanneer wordt een gehoorapparaat vergoed? Als je aan één of beide oren een gehoorverlies hebt van 35 dB, kom je volgens de wet in aanmerking voor een gedeeltelijke hoortoestelvergoeding van de kosten van het gehoorapparaat. De vergoeding van hoortoestellen bedraag maximaal 75% van de prijs van het gehoorapparaat.
Om er zeker van te zijn dat je volop kunt blijven genieten van een sociaal leven, muziek en gesprekken, wordt er geadviseerd om vanaf je vijftigste ieder jaar een gratis gehoortest te doen. Neem de bescherming van jouw gehoor serieus om te voorkomen dat je in de toekomst last krijgt van de gevolgen van gehoorschade. Je gehoor is een kwetsbaar orgaan, waar je voorzichtig mee om dient te gaan.
Het bericht Waarom je een gehoortest niet kan overslaan verscheen eerst op Beleef.nl.